„… já … jdu proti tobě ve jménu Hospodina…“ 1. Samuelova 17:45

Abys porazil „Goliáše“ svého života, musíš udělat tři věci:
1) Postavit se mu. Každý problém, který se budeš snažit omlouvat, nebo před ním uhýbat, poroste. Goliášovy každodenní hrozby sevřely srdce Božího lidu strachem a způsobily, že Izraelci se nedokázali Goliášovi postavit.
2) Uvědomit si, co už pro tebe Bůh udělal. David si připomněl vítězství nad lvem a medvědem. Ty musíš udělat totéž! Jeremjáš řekl: „Beru si však k srdci a s důvěrou očekávám Hospodinovo milosrdenství, jež nepomíjí, jeho slitování, jež nekončí. Obnovuje se každého rána…“ (Pláč 3:21–23). Když si budeš připomínat, jak ti Bůh pomohl zvládnout včerejší boje, dá ti to sílu k vítězství v dnešním zápase.
3) Utnout mu hlavu. Tak, jak to udělal David: „Popadl jeho meč … a … uťal mu jím hlavu. Když Pelištejci viděli, že jejich hrdina je mrtev, dali se na útěk“ (1. Samuelova 17:51). Musíš znát svého nepřítele, studovat jeho taktiku a být připraven bojovat se stejnou intenzitou jako on. To, co se naučíš, pak musíš použít proti jeho slabým místům. Nikdy ho nepokládej za mrtvého, když je jenom omráčený! Jestli mu neutneš hlavu, jistého dne se k tobě znovu připlíží. Usiluj o konečné řešení, ne o dočasnou nápravu. Posilni se modlitbou, obnov svou mysl Božím slovem a přijmi podporu od své duchovní rodiny. Hlavně nezapomeň, že tvá síla nepochází z tebe, ale od Boha. S ním po boku vždy zvítězíš.