„… měli všechno společné.“ Skutky 4:32

Když slyšíš příběhy novozákonní církve, máš sklon nadchnout se jejím prudkým růstem a úžasnými zázraky. Součástí toho ale bylo něco, co nesmíš přehlédnout: „… nikdo neříkal o ničem, co měl, že je to jeho vlastní, nýbrž měli všechno společné … Nikdo mezi nimi netrpěl nouzi, neboť ti, kteří měli pole nebo domy, prodávali je a peníze, které utržili, skládali … Z toho se rozdávalo každému, jak potřeboval“ (Skutky 4:32–35).
Myslíš si, že kdybys měl víc peněz, byl bys šťastný? Možná by ses cítil bezpečněji a bezstarostněji, ale není jisté, zda bys byl nutně šťastnější. V časopise „Výzkum štěstí“ se snažili zjistit, co působí rozdíl mezi lidmi opravdu šťastnými a méně šťastnými. Objevili, že nejde o to, kolik máš peněz, nejde o zdraví, bezpečí, přitažlivost, IQ nebo úspěch v kariéře. To, co odlišuje skutečně šťastné lidi od méně šťastných, jsou bohaté, hluboké, smysluplné vztahy, které přinášejí radost a proměňují život. Sociální badatel Robert Putnam napsal: „Během padesátiletého výzkumu životní spokojenosti nejenom v USA, ale i po celém světě, se ukazuje, že nejlepším předpokladem štěstí je šířka a hloubka sociálních kontaktů.“
Můžeš znát mnoho lidí, ale nikdo z nich nemusí opravdově znát tebe. Můžeš dokonce skončit v osamění. Ti lidé v novozákonní církvi nakonec měli pravdu; vzájemné duchovní, citové a finanční sdílení a pěstování vztahů pomáhá dosáhnout nejvyšší úrovně radosti.