„Pojďte sami stranou … a trochu si odpočiňte!“ Marek 6:31

Existují dva druhy únavy. Liší se od sebe jako obláčky nadýchaná obloha před jarním deštěm a temná mračna před tornádem. První únava je dočasná a normální. Je to únava po dobře vykonané práci, kdy si odpočineš a můžeš jít dál. Druhá je chronická vnitřní únava, která se hromadí po měsíce a ne vždycky se projevující fyzickým vyčerpáním. Ve skutečnosti je často maskována horečnatou aktivitou a impulzivním chováním jako třeba:
1) Nedokážeš po jídle nebo kávě relaxovat. 2) Neustále kontroluješ své SMSky a e-maily. 3) Tvůj noční stolek je zavalený knihami, které si chceš „jednou“ přečíst. 4) Vzít si den volna ti připadá téměř nemožné. 5) Neděláš žádné přestávky, pracuješ dokonce i při dovolené. 6) Nemůžeš spát. 7) Každou tvou volnou chvilku naplňují únikové aktivity jako jídlo, pití, utrácení, bezmyšlenkovité sledování televize.
Wayne Muller řekl: „Ztrácíme cestu, protože neodpočíváme. Náš život otrávený přesvědčením, že dobré věci přicházejí díky neustálému rozhodování a neúnavnému úsilí, je v nebezpečí kvůli nedostatku odpočinku.“ Pravda je taková, že když jsi zavalen neodkladnou prací, vypadáš důležitě; můžeš přitom však ztratit schopnost slyšet hlas toho, kdo tě na počátku do služby povolal. Ano, Bůh očekává, že budeš pilně pracovat, ale ne za cenu ohrožení svého zdraví, rodiny nebo času s ním.
Jestli je to stav, v němž se právě nacházíš, platí pro tebe Ježíšovo slovo: „Pojďte sami stranou … a trochu si odpočiňte!“ (Marek 6:31). Pokud jsi moudrý a chceš obstát v běhu na dlouhou trať, budeš věnovat pozornost tomu, co Ježíš říká, a budeš podle toho jednat.