„… povede své děti…“ 1. Mojžíšova 18:19, přel. z angl.

Bůh řekl o Abrahamovi: „… povede své děti … aby zachovávaly cestu Hospodinovu“ (1. Mojžíšova 18:19 přel. z angl.). Může to Bůh říci o tobě? Jestli bereš výchovu dětí k bohabojnosti vážně, pak je Boží pohled zaměřen přesně tam, kam zaměřen být má – na tebe!
Nechceme snad zažít, jak biblické pravdy po našich dětech kloužou, aniž by v nich zanechaly sebemenší stopu. Pokud však s nimi sdílíme Písmo bez osobního zaujetí pro věc, koledujeme si o to. Říkáš, že s dětmi je potíž. Je a není. Ony tě zkrátka jen sledují jako ostříž! Když jim dojde, že to, co jim předkládáš, pro tebe nic neznamená, přestane to mít význam i pro ně. Děti za to nemohou, je to součástí jejich vývoje. Jestliže tě láká materiální svět, bude je lákat také. Pokud miluješ Hospodina, budou k němu lnout i ony. Chceš užívat dlouhého a šťastného života? Vštěpuj Boží principy svým dětem a dětem svých dětí (viz 5. Mojžíšova 6:2). Všimni si v tomto textu, že tvá láska k Hospodinu stojí na prvním místě: „Budeš milovat Hospodina, svého Boha, celým svým srdcem a celou svou duší a celou svou silou“ (5. Mojžíšova 6:5). Překvapuje tě to? Nemělo by. Když tvůj život svědčí o tom, že miluješ Krista, budou i tvé děti v tomto materiálním světě přitahovány k Pánu více, než k čemukoli jinému. Vídají tě děti číst Bibli? Vytváříš prostor pro jejich otázky nad Božím slovem? Rozmlouváš s nimi, aby hledaly odpovědi v Písmu?
Proč je to tak důležité? Protože v Bibli čteme: „Po nich nastoupilo jiné pokolení, které neznalo Hospodina…“ (Soudců 2:10). Chceš-li vychovat bohabojné děti, musíš je učit Božím principům a sám podle nich žít.