„… vyučoval jsi mě od mého mládí…“ Žalm 71:17, ČSP

Když dítě vychovávají rodiče, kteří se modlí a chodí podle Božího slova, v 85 % případů v něm vychovají pevnou víru dříve, než mu bude třináct. Co však, když je tvé dítě už dospělé? Jedním z Božích titulů je „Vykupitel“, což znamená, že ti umí dát druhou příležitost. Svěř svůj život Kristu, tak se zlomí cyklus nezdaru trvající celé generace. Nebo co když se bojíš přivést dítě do zlého světa? Bible říká, že děti světla zahánějí tmu (viz Matouš 5:14–16).
Bůh slíbil: „Můj duch, který na tobě spočívá, a má slova, která jsem ti vložil do úst, nevzdálí se z úst tvých ani z úst tvého potomstva ani z úst potomstva tvého potomstva od nynějška až na věky…“ (Izajáš 59:21). Kladeš si otázku: „Jak mohu konkurovat negativním vlivům kolem sebe?“ Všechny studie potvrzují, že rodiče mají největší vliv – větší než přátelé, škola nebo média – pokud jde o utváření charakteru a nasměrování dítěte.
Vzpomeň si na štafetový běh. Úspěch nezávisí na tom, jak dobře běžíš ty, ale na tom, jak dobře předáš štafetu. Zda jsi zvítězil nebo prohrál, to se dozvíš, až se bude vyprávět tvůj příběh v budoucích generacích. Žalmista píše: „… vyučoval jsi mě od mého mládí … neopouštěj mě ani ve stáří … dokud neoznámím tvou moc své generaci a tvé mocné činy všem, kteří přijdou“ (Žalm 71:17–18, ČSP).
Ať ti štafeta nespadne! Dej si za cíl vychovat děti, které převezmou tvé dědictví víry a ponesou je dále než ty. Když se o to budeš zasazovat, Bůh bude působit spolu s tebou a skrze tebe.