„… nech svůj dar před oltářem a jdi se nejprve smířit se svým bratrem; potom teprve přijď a přines svůj dar.“    Matouš 5:24

Máš s někým spor? Leží ti to stále na srdci, okrádá o pokoj nebo dokonce ovlivňuje tvůj pracovní výkon? Ježíš řekl, co máš udělat: „Přinášíš-li tedy svůj dar na oltář a tam se rozpomeneš, že tvůj bratr má něco proti tobě, nech svůj dar před oltářem a jdi se nejprve smířit se svým bratrem; potom teprve přijď a přines svůj dar“ (Matouš 5:23–24).
Možná čekáš, až za tebou přijde ten druhý. Co když ale nepřijde? Proto ti Ježíš říká: „Běž a smiř se.“ To je pokořující. Je to také riskantní, protože reakce možná nebude taková, v jakou doufáš. Proč Ježíš neřekl: „Počkej chvíli a situace se možná změní.“ Důvod je prostý – když v sobě věci potlačujeme, můžeme vybuchnout v nepravou chvíli! Pak vyprázdníme celý zásobník – všechno, co nám na tom člověku vadilo za posledních deset let! Nebo naopak, možná ses rozhodl, že to prozatím necháš spát. Ale Bible říká: „Nenechte nad svým hněvem zapadnout slunce a nedopřejte místa ďáblu“ (Efezským 4:26–27).
Nepřítel vám oběma chce ublížit tím, že mezi vás vrazí klín. Dovolíš, aby to udělal? Co když váš spor přeci jen vyhraješ, ale druhý odejde zraněný a nešťastný? Co je důležitější – názor, který se snažíš prosadit, nebo vztah? Kvůli Bohu i sobě samému odpusť, promiň urážku a jdi dál. To, co je v sázce, je tvůj dar! Jestli chceš, aby tě Bůh používal a žehnal ti, nečekej a usiluj o smíření.