„Hospodinův pohled je jiný než lidský.“ 1. Samuelova 16:7, B21

Podívej se jinýma očima na situaci, které nerozumíš. Zkus si představit Marii, panenskou matku Pána Ježíše. Chystá se porodit Božího Syna, který jednou vykoupí svět. Potřebuje místo k přenocování. Pro někoho to mohla být životní příležitost! Bohužel ale čteme, že: „… se pro ně nenašlo místo pod střechou“ (Lukáš 2:7). Příležitost klepe na dveře, ale hostinští jsou příliš zaneprázdnění, aby otevřeli a chopili se jí!
Podívej se jinýma očima na tuhle zdánlivě beznadějnou situaci. Představ si v zástupu kolem Ježíše chlapce. Vidíš ho tamhle v rohu? Podívej se znovu. Má pět chlebů a dvě ryby – právě tolik, aby se najedl jeden člověk. Ondřej říká Ježíšovi: „… co je to pro tolik lidí!“ (Jan 6:9). A přece, když to Hospodin požehnal, bylo toho víc než dost pro nasycení pěti tisíc lidí. Jak se zpívá v jedné písni: „I málo je moc, kde Boží je moc.“
Podívej se jinýma očima na toho nepřítele, který se zdá být nenapravitelný. Útočí na tebe někdo jako Saul z Tarsu? Proč? Protože jeho život ještě nebyl proměněn setkáním s Ježíšem na cestě do Damašku. Bůh mu ještě nezjevil to, co zjevil tobě, proto je horlivý v konání špatných věcí. Nepřecházej do protiútoku a nevzdávej to s ním. Bůh se chystá pro něho i jeho prostřednictvím dělat velké věci.
Lidé jsou zřídkakdy takoví, jací se zdají na první pohled. Nikdo nemusí zůstat stejný, jaký je dnes. Když Bůh začne pracovat na lidském životě, může každý, koho znáš, prožít obrat o sto osmdesát stupňů – někdy i během čtyřiadvaceti hodin.