„Kdo svede přímé na špatnou cestu…“ Přísloví 28:10

Jeden křesťanský autor napsal: „Jednou jsem viděl dokumentární film o porážce ovcí na jatkách. V ohradách se choulily stovky nervózních zvířat, která zřejmě cítila nebezpečí. Otevřená brána vedla k rampě s dveřmi na pravé straně. Aby zaměstnanci dostali ovce na rampu, používali kozy zvané ‚Jidáši‘. Tyto kozy jsou vycvičené, aby dovedly ovce na porážku. Koza suverénně kráčela ke spodní části rampy, zastavila se a ohlédla. Pak udělala ještě několik kroků a znovu se zastavila. Ovce se na sebe podívaly a lehkomyslně se vydaly směrem k rampě. Nakonec následovaly sebejistou kozu až nahoru, kde prošly další bránou, a ta se za nimi zavřela. Koza je zavedla přímo na jatka.
Tyto ovce, následující kozy ‚Jidáše‘, se nápadně podobají teenagerům, kteří podléhají tlaku ze strany vrstevníků! Ti, kteří jsou více sebevědomí a vzpurní, často zavedou ty bázlivější do problémů. Někteří začnou kouřit marihuanu, brát drogy, jiní vstoupí do nebezpečných sexuálních vztahů nebo začnou pít. Proč ale dělají takové sebedestruktivní věci? Copak je jim jedno, že riskují život a budoucnost? Většinou ne. Ale tlak, aby se přizpůsobili a následovali ‚jidášovskou kozu‘, převáží nad jejich potřebou bezpečí a dobra.“
V Bibli se píše o člověku, který může svést přímé na špatnou cestu (viz Přísloví 28:10). Proto měj přehled o tom, kdo má vliv na tvé dorůstající děti, a seznam se s jejich kamarády.