„Nechali jsme se … tedy unášet.“ Skutky 27:15

Nenech se unášet! Na krizi většinou reagujeme stejnými třemi způsoby jako námořníci na palubě Pavlovy lodi: „… vítr … opřel se do lodi tak, že ji nemohli ovládat. Nechali jsme se jím tedy unášet“ (Skutky 27:14–15). Nechat se unášet je první věcí, k níž se nás snaží strhnout životní bouře. Ztrácíme ze zřetele své cíle a zapomínáme, kam máme namířeno. Ignorujeme své hodnoty a uchylujeme se od kurzu. Vzhledem k tomu, že kdysi lodě nebyly vybaveny kompasy a bouře zakryla hvězdy, námořníci byli v naprosté tmě.
Polož si jednu důležitou otázku – jaká je tvá typická reakce, když se ocitneš ve tmě, nemůžeš vidět hvězdy a nemáš kompas. Necháš se unášet. Jdeš tam, kam tě nesou vlny. Dovoluješ, aby tě tvé problémy bičovaly a zmítaly tebou tam a zpět. Mocné proudy v životě ti mohou vzít odvahu a ty si říkáš: „Jaký to má smysl? Proč bych s tím měl bojovat?“ Takže pluješ s proudem…
Teď je ale čas udělat pravý opak! Chop se pevně víry: „Držme se neotřesitelné naděje, kterou vyznáváme, protože ten, kdo nám dal zaslíbení, je věrný … Neztrácejte proto odvahu, neboť bude bohatě odměněna. Potřebujete však vytrvalost, abyste splnili Boží vůli a dosáhli toho, co bylo zaslíbeno“ (Židům 10:23, 35–36). Všimni si slov, že ten, kdo nám dal zaslíbení, je věrný! Zklamal tě někdy? Ne! To znamená, že nezklame ani tentokrát. „Držme se neotřesitelné naděje, kterou vyznáváme, protože ten, kdo nám dal zaslíbení, je věrný“ (Židům 10:23). On tě přenese i přes tuhle krizi!