„… hodili do moře lodní výstroj.“ Skutky 27:19

Nezahazuj to, co je důležité! Situace Pavlovy cesty do Říma se nelepšila. „Protože jsme byli prudce zmítáni bouří, lodníci druhý den vyhazovali do moře náklad, aby lodi ulehčili; a třetí den vlastníma rukama hodili do moře lodní výstroj“ (Skutky 27:18–19). Všimni si, jaké věci postupně vyhodili: a) náklad – to znamená vzácné a cenné věci; b) lodní výstroj – to, co jim mohlo pomoci se stabilitou; c) jídlo – to, co potřebovali k přežití; d) sami sebe – všichni skočili přes palubu a začali plavat ke břehu.
Když se ocitneme v krizi, býváme v pokušení zbavit se právě těch věcí, které nejvíc potřebujeme. Věcí, které jsou pro nás důležité. Hodnot, jichž jsme se drželi v lepších časech. Pod tlakem se toho všeho chceme zbavit. Jednáme nutkavě. Vzdáváme se svých snů. Opouštíme vztahy. Zahazujeme důležité zásady, kterým jsme se naučili již v dětství.
Jozue řekl synům Izraele: „… přimkněte se k Hospodinu, svému Bohu, jak jste činili dodnes“ (Jozue 23:8). Místo abys v krizi pochyboval o Božích zaslíbeních, která jsi dostal, postav se na ně ještě pevněji. Místo abys opustil jeho plány a cíle pro svůj život, ještě pevněji se jich drž. „A tak, moji milovaní bratří, buďte pevní, nedejte se zviklat, buďte stále horlivější v díle Páně; vždyť víte, že vaše práce není v Pánu marná“ (1. Korintským 15:58). Ať se stane cokoliv, „… veďte život hodný Kristova evangelia…“ (Filipským 1:27). To je způsob, jak můžeš přežít a uspět i v krizi.