„… ten, kdo šíří pomluvy, je hlupák.“ Přísloví 10:18

V dnešní době je vzácné najít politického kandidáta, který by prováděl zcela čistou kampaň. Pomluvy se ale netýkají jen politiků. Za určitých okolností může být každý z nás v pokušení očernit někoho jiného. Než s tím ale začneš, přečti si pozorně tato slova: „Hospodine, kdo smí pobývat v tvém stanu, kdo smí bydlet na tvé svaté hoře? Ten, kdo žije bezúhonně, ten, kdo jedná spravedlivě, ten, kdo ze srdce zastává pravdu, nemá pomlouvačný jazyk, druhému nedělá nic zlého, na svého druha nekydá hanu…“ (Žalm 15:1–3).
Vzpomeneš si, kdy jsi naposledy vyslovil slova, která někoho srazila k zemi? Jaký byl tvůj motiv? Proč jsi cítil potřebu toho člověka před druhými ponížit? Mluvila z tebe bolest, kterou ti způsobil? Nebo jsi mu záviděl jeho úspěchy? Jestli je to tak, pak ses nenaučil, že závist tě má motivovat k dosažení vlastních cílů místo k očerňování druhých. Je možné, že nepřejícně obdivuješ něco, co má druhý, a toužíš po tom? Podle Bible je to jenom Bůh, kdo může člověka povýšit (viz Žalm 75:8). Tato slova Písma by tě měla dovést k tomu, aby ses stal týmovým hráčem, ne konkurentem.
Neexistuje žádný důvod, proč bys měl zhasínat cizí světlo, aby tvoje mohlo svítit. Bůh prohlásil, že jeho plány pro tvůj život nemůže nikdo zmařit: „Když Hospodin zástupů rozhodl, kdo to zruší? Jeho paže je napřažena, kdo ji odvrátí?“ (Izajáš 14:27). Vzhledem k tomu, že Bůh už zajistil tvoje předurčení a zaslíbil pomstít všechny křivdy spáchané proti tobě, ty se už nikdy nemusíš zabývat pomluvami.