„Hospodin zkoumá každé srdce a rozumí každému motivu…“        1. Paralipomenon 28:9, přel. z angl.

Když Ananiáš a Safira viděli, jak druzí prodávají půdu a dávají výtěžek do církve na péči o chudé, zdálo se jim to jako skvělý nápad – teoreticky. Když ale prodali půdu oni, část peněz si nechali a pak o tom lhali. Chtěli se zviditelnit a vypadat duchovně, nechtěli ale za to zaplatit. Chtěli vypadat dobře, aniž by museli platit cenu. Petr ale jejich hřích vynesl na světlo: „Nelhal jsi lidem, ale Bohu!“ (Skutky 5:4). Nejenže jejich motivy vyšly najevo; oba padli na zem mrtví. Výsledkem bylo, že: „Na celou církev i na všechny, kdo to slyšeli, tehdy padla veliká bázeň“ (Skutky 5:11, B21).
Jeden pastor vyprávěl: „Po mnoho nedělí jsem kázal ve sboru a mé poselství se lidí hluboce dotýkalo. Ironií však bylo, že jsem se na službu ‚připravoval‘ při hádkách s manželkou po cestě do sboru, nebo tak, že jsem život svých dětí činil nesnesitelným. Léta praxe mi pomáhala vmžiku se proměnit v ‚pastora‘, během okamžiku se stát soucitným, svatým a duchovním. Hrál jsem před lidmi divadlo, protože jsem cítil potřebu být respektovaný a vážený, a stalo se mi to stejně velkou motivací jako láska ke Kristu.“
Pokud chceš prozkoumat své motivy, jsou zde dvě místa z Písma, která musíš číst a pozorně zvažovat s modlitbou:
1) „Hospodin zkoumá srdce všech, postřehne každý výtvor mysli. Budeš-li se ho dotazovat, dá se ti najít…“ (1. Paralipomenon 28:9).
2)    „Já Hospodin zpytuji srdce a zkoumám ledví, já každému splatím podle jeho cesty, podle ovoce jeho skutků“ (Jeremjáš 17:10).