„Obrátil se a rozhořčeně odcházel.“ 2. Královská 5:12

Naamán byl jako generál syrské armády zvyklý, že věci byly po jeho. Takže když mu Elíša řekl, aby se sedmkrát ponořil do blátivého Jordánu, aby se vyléčil z malomocenství, odešel plný hněvu. Řekl: „Cožpak tu nejsou čistší řeky? Nemohl na mě prorok jen vložit ruce a uzdravit mě?“ Naštěstí poslechl své služebníky, spolkl svou pýchu a prožil zázrak. Je zde důležité ponaučení. Vzhledem k tomu, že každý úspěch vyžaduje přizpůsobení se změnám a překonání překážek, polož sám sobě otázku, co je podstatou mého strachu a hněvu v této situaci? Jde o to, že:
1) Mám strach z neznáma a ze změn, které to může přinést?
2) Jsem málo pružný a snažím se v této situaci prosadit svou vůli a přání? Jsem ochoten minout dokonalou Boží vůli tím, že se budu vzpírat změně, kterou on řídí? Mnozí z nás si nechali ujít to nejlepší od Boha. Proč? Protože jsme podobně jako Naamán zvyklí, že nám jiní posluhují a hýčkají naše ego. E.G.O. může anglicky znamenat Edging God Out, ohraničování Boha! Děláš to?
3) Jsem líný nebo neschopný a nechci věnovat nezbytný čas a úsilí této změně?
Pokud nebudeš ochoten se měnit, nebudeš růst, a pokud neporosteš, nebudeš schopen přijmout požehnání, které pro tebe Bůh zamýšlí. Charles Franklin Kettering řekl: „Svět nenávidí změny, a přesto je to jediná věc, která přináší pokrok.“ Požádej proto Boha o duševní i duchovní sílu přijmout změny, které do tvého života přináší, a o schopnost vidět je jako něco, co je tu pro tvé dobro“ (viz Římanům 8:28).