„… Diotrefés … chce být první z nich…” 3. Janova 9, ČSP

Někteří lidé jsou tak nejistí a je tak snadné je vyděsit, že mají potřebu rozdrtit každého, koho vnímají jako konkurenta. Podívej se na Diotrefa, jednoho z novozákonních vůdců církve. Když Jan doporučil, aby někteří obdarovaní učitelé evangelia přišli a mluvili v jeho sboru, Diotrefés měl před sebou těžké dilema. Trápila ho nejistota, obával se, že by jejich návštěva ohrozila jeho výsadní postavení, a tak jim nedovolil přijít. Jan, zneklidněný Diotrefovým chováním, napsal svému příteli Gáiovi, jak s ním hodlá jednat. „Něco jsem již tomu sboru napsal, ale Diotrefés, který chce být první z nich, nás nepřijímá. Proto jestliže přijdu, připomenu jeho skutky, které činí, když nás pomlouvá zlými slovy, a že ani na tom nemá dost, ale sám bratry nepřijímá, a těm, kdo je chtějí přijmout, brání a vylučuje je ze sboru. Milovaný, nenapodobuj zlé, ale dobré. Kdo činí dobře, je z Boha; kdo činí zle, Boha neviděl“ (3. Janova 9–11, ČSP).
Je smutné, že Diotrefova ducha najdeš i dnes, jak působí v sekulárních i církevních kruzích. Takoví lidé očerňují nově příchozí, které vnímají jako ohrožení. Obviňují schopné, talentované ženy, že jdou dopředu za použití jiných prostředků než dovedností, obdarování a způsobilosti. Hledají trhliny ve výzbroji svých obětí.
Avšak ponižováním druhých ani trochu nevylepší obraz sami o sobě. Naše slovo „ďábel“ pochází ze slova „diabolos“, což doslova znamená „pomlouvač“. Pomlouvat tedy znamená dělat ďáblovu práci!