„Železo se ostří železem a jeden ostří tvář druhého.“ Přísloví 27:17

Argumenty mohou být konstruktivní nebo destruktivní. Záleží na tom, jak je podáš. Častokrát se naše vztahy rozpadají nebo jsou z nich nekonečné žalostné kapitoly, protože buď nerozpoznáme, nebo nejsme ochotni podívat se na vlastní problémy ještě předtím, než se vystupňují do kritických rozměrů. Místo abychom diskutovali o tom, co mezi námi nefunguje, zapleteme se do sporu a hádáme se o to, čí je to vina. Diskuse, která konstruktivně vyjasní problém, je lepší než dohadování, které přináší obviňování a je destruktivní. To zraňuje, vyvolává hněv, postoj obrany, agresivní pocity, zahořklost a další silné emoce. Proto Bible říká: „Je ctí pro muže upustit od sporu, kdejaký pošetilec jej však rozpoutává“ (Přísloví 20:3).
Jak to vypadá kolem nás? Každý z nás se setkává s odlišnými názory a neshodami. Jsou součástí i těch nejlepších vztahů a je třeba si uvědomit, že ne každý konflikt pramení ze zlého jednání. Často vzniká nevinnou chybou a prostou nepozorností. Když začneme poctivě a důkladně diskutovat o příčinách konfliktu, pomůžeme tím vnést jasno, porozumění a ocenění pozice druhého.
A nadevše: Nebuď hluchý! Dávej pozor, co druhý říká. Není nic horšího, než když dáváš druhému najevo, že ho neposloucháš. Právě otevřenou láskyplnou diskusí se naše názory a vztahy vybrušují a čistí. To, když se něčím nechceš zabývat, může ubližovat vašemu vztahu víc než cokoliv jiného. Proto Bible říká: „Železo se ostří železem a jeden ostří tvář druhého“ (Přísloví 27:17).