„Nebude se po ní ubírat hrubý…“ Izajáš 35:8, přel. z angl.

Bible říká: „Bude tam silnice a cesta a ta se bude nazývat cestou svatou. Nebude se po ní ubírat hrubý…“ (Izajáš 35:8, přel. z angl.). Nebylo by skvělé, kdyby hodní a ohleduplní lidé měli svou silnici, která by byla jen pro ně? Když se podíváš kolem sebe, každou chvíli vidíš na silnici nějakého hulváta. Bezohlední řidiči bez jakékoli úcty křičí na druhé.
Čím to, že jsme v dnešní době k sobě navzájem tak hrubí? Přeplněné diáře, dlouhá doba dojíždění do práce, nároční šéfové, rozmazlené děti a stres v běžném životě? Trpělivost je dnes velká vzácnost. Nevychovanost a nezdvořilost se v komunikaci stala běžnou praxí, dokonce i mezi opravdovými křesťany.
Co se stalo s Ježíšovým zlatým pravidlem, které nám dal? „Jak chcete, aby lidé jednali s vámi, jednejte i vy s nimi“ (Lukáš 6:31). Většinou nás náš vlastní program natolik stravuje, že nemáme ani čas myslet na druhé! Copak by neměla naše láska ke Kristu a naše touha reprezentovat ho tady na zemi mít dopad na naše všední chování? Bible říká: „Láska … není hrubá, nehledá svůj prospěch…“ (1. Korintským 13:4–5, B21).
Pro hrubost není nikdy ospravedlnění. Když si uvědomíš, že jsi netrpělivý a nezdvořilý, čiň pokání a nově se rozhodni, že budeš jednat podle zlatého pravidla. Měj na paměti, že když se chováš hrubě, je to sobecké a hříšné rozhodnutí, vlastně vyjadřuješ, že nejdůležitější jsou tvoje potřeby a zájmy. Kristovi následovníci mají být trpěliví, ohleduplní a laskaví. Zkus si na to dnes vzpomenout, až se setkáš s někým, jehož jednání tě provokuje, abys reagoval nesprávným způsobem.