„Nenechme se oklamat satanem…“ 2. Korintským 2:11, B21

Tvé nejslabší stránky budou vždy vystaveny pokušením. Proto:
1) Počítej s tím. Jinak nebudeš připraven, když to přijde. Odkud přichází pokušení? Z tvé mysli! Každá porážka, která se projeví ve tvém jednání, byla nejprve bitvou prohranou ve tvé mysli. Proto Pavel napsal: „Nenechme se oklamat satanem…“ (2. Korintským 2:11, B21).
2) Připrav se na střet. Pros Boha, aby ti pomohl odhalit satanovo jednání a „zapni si bezpečnostní pásy“ v přípravě na to, co je před tebou. Ilustruje to inkoust na zdi na německém hradu Wartburg. Martin Luther, pohroužený do modlitby, si náhle uvědomil přítomnost nepřítele. Vypráví se, že chytil kalamář a mrštil jím o zeď s cílem zasáhnout ďábla. Luther cítil postup protivníka a reagoval, jak nejlépe dovedl. Vypadá to výstředně? Možná, jenže otázkou je, jestli ty máš takový druh duchovní vnímavosti.
3) Poddej se Bohu a ďáblovi vypověz službu. Jestli to neuděláš, ďábel nad tebou zvítězí. „Podřiďte se tedy Bohu. Vzepřete se ďáblu a uteče od vás…“ (Jakub 4:7). Satan chce, abys udělal pravý opak – vzepřel ses Bohu a podřídil se jemu. Nespadni mu do léčky! Pokud dnes bojuješ s pokušením, postav se na toto zaslíbení: „Nemáme přece velekněze, který není schopen mít soucit s našimi slabostmi; vždyť na sobě zakusil všechna pokušení jako my, ale nedopustil se hříchu. Přistupme tedy směle k trůnu milosti, abychom došli milosrdenství a nalezli milost a pomoc v pravý čas“ (Židům 4:15–16). Bůh ti dá milost potřebnou k překonání pokušení.