„Síla nosičů je podlomena…“ Nehemjáš 4:4

Nehemjášův příběh odhaluje čtyři hlavní příčiny deprese. První z nich je únava.
Lidé v Judsku říkali: „Síla nosičů je podlomena…“ (Nehemjáš 4:4). Jinými slovy, pracovali až k úplnému vyčerpání. Byli tělesně, mentálně i emocionálně na dně.
Někdy se dopouštíme chyby, když si myslíme, že deprese je čistě duchovním problémem. Říkáme si, že bychom měli znovu vydat svůj život Bohu. Skutečný problém je přitom v tom, že jsme vyhořeli. Potřebujeme odpočinek a obnovu. Ve skutečnosti někdy to nejduchovnější, co můžeš udělat, je uvolnit se nebo zalézt do postele anebo si vzít volno.
Kdy se vyčerpání a deprese projevují? Podívej se do knihy Nehemjáše: „Stavěli jsme hradby dále, byly již zpoloviny hotovy…“ (Nehemjáš 3:38). Víš, kdy býváš nejnáchylnější k depresi? Když jsi na půli cesty k cíli! Na začátku všichni tvrdě pracují. Podle Bible „… lid byl srdcem při práci“ (Nehemjáš 3:38). Proč? Protože projekt byl nový. Bylo to vzrušující a nové, novost však po čase vyprchala a práce začala být nudná. Život se stal rutinou, pak stereotypem, a nakonec rituálem. Buď opatrný – když přichází únava, odchází víra! Právě proto žalmista řekl: „Dopřává mi odpočívat na travnatých nivách, vodí mě na klidná místa u vod, naživu mě udržuje…“ (Žalm 23:2–3).
Únava je jednou z největších příčin deprese a často se objevuje právě uprostřed díla. Proto necháváme tolik projektů nedokončených. Podtrženo a sečteno – až si budeš potřebovat vzít volno, vezmi si ho!