„… všude jsou hromady sutin, nejsme schopni hradby dostavět.“  Nehemjáš 4:4

Druhou příčinou je frustrace. Židé stavěli nové hradby, všude okolo se však povalovaly úlomky původních kamenů spolu se špinavou a rozdrolenou maltou. Kdykoli se na ty hromady sutin podívali, deprimovalo je to a ztráceli ze zřetele svůj cíl. V jejich životech bylo tolik haraburdí, že nevěděli, jak se chopit díla v reálném čase.
Pokaždé, když se pustíš do nějakého důležitého projektu, narazíš na „sutiny“, které bude třeba odstranit, a to někdy vede k frustraci. Nemůžeš se tomu vyhnout, můžeš se ale naučit, co s tím dělat. Takže se nemusíš svého plánu vzdát.
Jaké „sutiny“ máš ve svém životě? Triviální věci, které tě okrádají o čas, odčerpávají tvou energii a brání ti stát se tím, čím bys chtěl být? Věci, které ti brání dělat to nejdůležitější, například budovat vztahy s partnerem a s dětmi nebo aktivně využívat své nadání ke službě ve sboru? Sutiny ve tvém životě, to jsou překážky, které ti leží v cestě a brání ti dosáhnout cílů. Jsou to věci, které budeš muset řešit. Jinými slovy, potřebuješ vymést smetí! To je něco, co musíš udělat sám. Bůh to za tebe neudělá a „odmodlit“ to nemůžeš. Bůh postavil Adama a Evu do rajské zahrady a řekl jim: „Starejte se o ni.“
Podle toho, jak si zachováváš požehnání, která ti Bůh dal, se učíš poznávat, co je v životě důležité a co ne. To je lekce, kterou se budeš muset učit znovu a znovu.