„… nejsme schopni hradby dostavět.“ Nehemjáš 4:4

Selhání. Třetí důvod, proč podléháme depresi, se odráží v tomto nářku Izraelců: „… nejsme schopni hradby dostavět“ (Nehemjáš 4:4). V podstatě říkali: „Jsme příliš unavení. Nejde to. Je pošetilé se o to snažit. Vzdáme to.“ Nedokázali práci dokončit tak rychle, jak měli v plánu, proto jim poklesla sebedůvěra; ztratili odvahu a upadali do deprese.
Jak se vyrovnáváš s neúspěchy ve vlastním životě? Sedneš si a necháš se litovat? Říkáš třeba: „Já chudák! Tuhle práci nezvládnu!“ Začínáš si stěžovat: „To je nemožné. Nejde to. Byl jsem blázen, že jsem do toho šel!“? Začínáš obviňovat ostatní: „Všichni mě podvedli. Neudělali svou část práce!“ Rozdíl mezi vítězi a poraženými je v tom, že vítězové vnímají selhání jako dočasný nezdar. Naučili se vidět, co je za ním, kdežto poražení ho vidí jako trvalý stav. Když vítěz padne, pokaždé znovu vstane (viz Přísloví 24:16).
Existuje staré rčení, které říká: „Když se srazí pramen se skálou, vyhraje vždy pramen – ne silou, ale díky vytrvalosti.“ Vytrvalost je nejpotřebnější právě tehdy, když je nejobtížnější. Spisovatel John Mason poznamenal: „Tajemstvím úspěchu je začít od nuly a vytrvat, i když to jde pomalu!“ Takže když na tebe padá deprese, postav se na toto biblické zaslíbení: „Neztrácejte proto odvahu, neboť bude bohatě odměněna. Potřebujete však vytrvalost, abyste splnili Boží vůli a dosáhli toho, co bylo zaslíbeno“ (Židům 10:35–36). Buď statečný a trpělivý, buď vytrvalý a uspěješ.