„Zůstanete-li ve mně … proste, oč chcete, a stane se vám.“ Jan 15:7

Už jsi strávil celé týdny, měsíce nebo dokonce i roky modlitbami za něco určitého? Říkáš: „Pane, já vím, co říká Písmo. Tak proč to u mě nefunguje?“ Abys v modlitbě dosáhl výsledku, musíš být schopen odpovědět na tyto tři otázky, které probereme v následujících dnech:
1) Modlíš se za Boží vůli? Ježíš řekl: „Zůstanete-li ve mně a zůstanou-li má slova ve vás, proste, oč chcete, a stane se vám“ (Jan 15:7). Výraz „ve mně“ mluví o intimním a důvěrném svazku. Vytváří obraz „domova“, místa, kde se ti dostává péče a výchovy. Pokud máš takový vztah s Bohem, budeš znát jeho srdce a jeho touhy natolik dobře, že tvoje vůle půjde ruku v ruce s vůlí jeho. Výsledkem bude, že dostaneš, o co prosíš. Nestačí předpokládat, že to, za co se modlíš, je v souladu s Boží vůlí. Raději si svou modlitbu prověř pomocí zásady „zůstávání v Kristu“.
Zůstávání v něm přináší duchovní zralost. Jako duchovně zralý se začínáš modlit jinak. Tvé modlitby už nejsou sebestředné a sobecké. Čas, který trávíš v přítomnosti Pána, kterého nejvíce miluješ, se pro tebe stává důležitějším než vytoužený konečný výsledek. Už ti nevadí čekat, protože si uvědomuješ, že Boží načasování je vždy dokonalé. A když se Pán rozhodne říci ke tvé žádosti „ne“, zaraduješ se a řekneš: „To znamená, že pro mne máš něco lepšího, a já ti důvěřuji.“
Už jsi v chození s ním dospěl do tohoto bodu?