„Všichni tví synové budou Hospodinovými učedníky; hojnost pokoje zjednám tvým synům.“    Izajáš 54:13

Existují dva typy dětí. První jsou poddajné – to jsou ty, které od druhého týdne života prospí celou noc, broukají na své prarodiče a usmívají se, když je přebalujeme. Nikdy nejsou mrzuté cestou do obchodu, nebo když s nimi jdeme k lékaři. Když jsou starší, rády si uklízejí svůj pokoj a domácí úkoly si dělají skvěle a bez vyzvání.
Ve druhé skupině jsou děti vzdorovité, děti se silnou vůlí. Matčinu pozornost si získávají dlouho před narozením, protože „vyrývají své iniciály“ na stěny její dělohy a kopou jako šílené. Když přicházejí na svět, křičí „kvůli teplotě v porodním sále a stěžují si na neschopnost zdravotnického personálu“. Počínaje osmnácti měsíci chtějí všechno řídit a každému říkat, co má dělat. Jejich nejoblíbenějším slovem je „ne“!
Poddajné děti je radost vychovávat, ale i se vzdorovitými to může dobře dopadnout. Tajemství spočívá ve formování jejich silné vůle během prvních let, bez toho, že bychom lámali jejich ducha. Nejlepší je stanovit jasné hranice a potom na nich s laskavou pevností trvat. I ty nejproblematičtější děti nacházejí jistotu ve strukturovaném prostředí, kde jsou chráněna práva druhých lidí, stejně jako jejich vlastní. Když to uděláme správně, pak se i to nejvíce nezávislé dítě může naučit být zodpovědné a ukázněné. Bůh s tebou bude spolupracovat. Zaslibuje: „Všichni tví synové budou Hospodinovými učedníky; hojnost pokoje zjednám tvým synům“ (Izajáš 54:13).