„Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti. Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese hojné ovoce; neboť beze mne nemůžete činit nic.“    Jan 15:5

Myslíte si, že dostatečně silná vůle odolá každému pokušení, které nám zkříží cestu? Někdy tomu tak opravdu je, ale je tu jeden problém. Silná vůle je tvým nejlepším přítelem za podmínky, že věci jdou tak, jak mají. Když však přichází únava, tento přítel často zmizí. Pak jsi vydán na milost a nemilost svým myšlenkám, které ti nabídnou množství výmluv, proč to, či ono nedělat. Emoce přispěchají souhlasně na pomoc a říkají: „Přesně tak, já to taky tak cítím.“ Tvůj rozum, vůle a emoce jsou úžasnými vůdci, když tvůj život běží normálním způsobem, Bible však říká, že máš být veden Duchem svatým. „Chci říci: Žijte z moci Božího Ducha, a nepodlehnete tomu, k čemu vás táhne vaše přirozenost“ (Galatským 5:16).
Síla vůle a kázeň jsou pro úspěšný život nezbytné, ale silná vůle sama o sobě nestačí. Umět si poručit pomůže na startu a chvíli po něm, ale nikdy s tím nevystačíš až do cíle. „Ne mocí ani silou, nýbrž mým duchem, praví Hospodin zástupů“ (Zacharjáš 4:6). Co myslíš, že nastane, když se obrátíš nejprve na Hospodina místo na sílu své vůle? Bůh uvolní svou moc a posílí tvoji vůli takovou energií, že ti to umožní doběhnout do cíle. To, na co nestačila síla vůle, zmůže Bůh. Proto Ježíš říká: „… beze mne nemůžete činit nic“ (Jan 15:5). Je to jedna z nejdůležitějších i nejtěžších lekcí zároveň, ale když ji zvládneš, budeš žít život, který ti Ježíš svou smrtí vydobyl.