„Manóach řekl: „… na co je nutno u toho chlapce dbát a co s ním máme činit?“        Soudců 13:12

Když Bůh sdělil Samsonovu otci Manóachovi, že se mu v pozdním věku narodí syn, otázal se: „… na co je nutno u toho chlapce dbát a co s ním máme činit?“ (Soudců 13:12) Byl moudrým otcem. Věděl, že potřebuje syna naučit určitým pravidlům, pokud chce, aby jeho syn Boží poslání naplnil.
Děti se kupodivu cítí bezpečněji a rozvíjejí se, když vědí, kde jsou hranice. Představte si, že jedete autem přes dlouhatánský most a pod sebou máte stovky metrů hlubokého údolí. Pro řidiče začátečníka to může být děsivá zkušenost. Jedno dítě na zadním sedadle bylo tím pohledem dolů tak ohromeno, že poznamenalo: „Jů, tati! Spadnout z takové výšky by znamenalo nadobro umřít!“ Představte si však, že most nemá svodidla; jak pojedete? Zřejmě středem vozovky. I přesto, že na vozovce svodidla jsou a můžete do nich nabourat; budete se cítit bezpečněji.
Podobně je to s vašimi dětmi. Potřebují vědět, že existují určité „životní mantinely“ a že je budete důsledně vymáhat. Když má domov jasně vytyčená pravidla, dítě se v něm cítí bezpečněji. Dokud se pohybuje v rámci těchto rozumných, jasně daných pravidel, zažívá radost, svobodu a přijetí. Vaše děti, ač budou pevnost mantinelů zkoušet, podvědomě vědí, že se jim mezi nimi bude lépe žít.
Závěrem – když vám Bůh svěří do rodiny dítě, máte projekt minimálně na 21 let. Bude to období tréninku, který může vést k selhání nebo úspěchu. Volba je na vás.