„Nechť tedy hřích neovládá vaše smrtelné tělo, tak abyste poslouchali, čeho se mu zachce…“    Římanům 6:12

Sebeovládání je jedním z nejdůležitějších klíčů k úspěchu. Boží slovo má na toto téma hodně co říci, a pokud Boha požádáš, pomůže ti sebeovládání rozvíjet.
Problémy, s nimiž jsi zápasil, když jsi byl mladý, budou jiné než ty, s nimiž budeš bojovat, až budeš starší. Nicméně dokud budeš živ, budeš v té či jiné podobě čelit pokušením. Sebeovládání je jedním z devíti druhů ovoce Ducha, uvedených v Bibli (viz Galatským 5:22–23). Vyžaduje, abys podřídil všechny aspekty svého života pod vládu Ducha svatého. Je to životní styl, vyznačující se disciplínou, nikoliv impulsivním jednáním.
Řecké slovo pro „sebeovládání“ pochází ze slova, které znamená „uchopit“. Znamená mít pod kontrolou výdaje, aby ses nedostal do dluhů kvůli věcem, které nepotřebuješ a nemáš je z čeho zaplatit. Vyžaduje mít pod kontrolou svůj vztek a neříkat věci, kterých bys později litoval. „Lepší je shovívavý než bohatýr, a kdo ovládá sebe, je nad dobyvatele města“ (Přísloví 16:32). Znamená ovládat své touhy. Kdyby Josef nedokázal říci „ne“ na opakované návrhy manželky svého šéfa, nikdy by se nenaplnil jeho životní sen a neseděl by na egyptském trůnu.
Musíš rozumět tomuto – satan pochopil, jaké je tvoje povolání, a bude se snažit zabránit ti v jeho naplnění. Proto se modli za sebeovládání a denně se v něm cvič.