„Touhy lidské přirozenosti směřují proti Duchu Božímu, a Boží Duch proti nim. Jde tu o naprostý protiklad, takže děláte to, co dělat nechcete.“    Galatským 5:17

Vždycky měj na paměti, že bez ohledu na to, jak dlouho budeš chodit s Bohem, tvá tělesná přirozenost se nikdy nezmění. Nikdy se nestane podobnější Ježíšově přirozenosti, a to ani postupem času. Proto nám Písmo přikazuje, že ji máme denně „křižovat“ (viz Galatským 5:24). Dokonce i apoštol Pavel se svou tělesnou přirozeností zápasil: „Touhy lidské přirozenosti směřují proti Duchu Božímu, a Boží Duch proti nim. Jde tu o naprostý protiklad, takže děláte to, co dělat nechcete … Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací“ (Galatským 5:17, 22–23). Kladeš si otázku, jestli je vůbec možné takto žít? Je, ale musíš dělat tyto čtyři věci:
1) Nezapomeň, že satan si nikdy nebere volno. Má tě neustále na mušce, proto se musíš chránit Božím slovem a modlitbou.
2) Zjisti, ke kterému hříchu máš největší sklony. Bible přikazuje: „… odhoďme všecku přítěž i hřích, který se nás tak snadno přichytí…“ (Židům 12:1). Proč? Protože na svém nejslabším místě budeš neustále napadán.
3) Udržuj svou duchovní nádrž plnou. „Dát se vést sobectvím znamená smrt, dát se vést Duchem je život a pokoj“ (Římanům 8:6).
4) Choď v Boží síle, ne ve své vlastní.
Skončí někdy ten zápas? Ne, ale Boží moc a tvé rozhodnutí poslouchat a nepřestat bojovat vždycky povedou k jistému a trvalému vítězství.