„Ze všech stran zakoušíme soužení, ale nebýváme zdrceni…“ 2. Korintským 4:8, B21

Existuje jedno pravdivé rčení: „Co tě nezničí, to tě posílí.“ Čtyři jiná tvrzení se naopak ukázala být nepravdivými:
1) „Když se staneš křesťanem, všechny tvé problémy zmizí.“ Ať ti to řekl kdokoli, z Písma to nepochází. Pavel řekl: „Ze všech stran zakoušíme soužení, ale nebýváme zdrceni; býváme bezradní, ale ne zoufalí; býváme pronásledováni, ale ne opuštěni; býváme sráženi, ale nejsme zničeni“ (2. Korintským 4:8–9, B21).
2) „Bible má řešení na všechny problémy, jaké tě kdy mohou potkat.“ Bůh nám ve svém Písmu říká mnoho věcí, ale stále od nás vyžaduje, abychom chodili „vírou, ne tím, co vidíme“ (viz 2. Korintským 5:7). To znamená, že máme přijímat pokyny z Bible, od Ducha svatého i od zbožných přátel.
3) „Pokud máš problémy, znamená to, že jsi neduchovní.“ Právě naopak! Satanův útok je důkazem, že jsi jím nebyl přemožen, že představuješ hrozbu pro království tmy a že činíš Boží vůli. A čím větší je útok, tím vyšší je úroveň požehnání, které tě čeká po něm; takže se nedej zastavit.
4) „Řiď se zdravým biblickým učením a každý problém se automaticky vyřeší.“ Zdravé učení jistě pomůže řešit tvé problémy, nebude je ale řešit za tebe. Musíš být „činitelem“ slova, a ne pouze jeho „posluchačem“ (viz Jakub 1:23, ČSP). Pavel napsal: „… posilněte se v Pánu a v jeho nesmírné moci. Oblečte si celou Boží zbroj, abyste se mohli postavit ďáblovým úkladům“ (Efezským 6:10–11, B21). Jinak řečeno, potřebuješ „trvalou moc“.