„Zavázal jsem se svými ústy Hospodinu a nemohu to vzít zpět.“ Soudců 11:35

„Trvalá moc“ překonává rodinou opozici. Když se Jiftácha zřekla jeho rodina a vyhnala jej z domova, vybudoval armádu, která vysvobodila Izrael z rukou nepřátel. Ve výsledku se Jiftách stal nejmladším soudcem národa. David Livingstone stanul před volbou „vzdát to, nebo vydržet“, a tehdy prokázal „trvalou moc“. Jeho manželka Marie jej tolik trápila neustálými stížnostmi a kritikou, že mu téměř znemožňovala jeho životní dílo. Napětí mezi nimi vzrostlo do té míry, že ji Livingstone poslal na víc než dvanáct let domů do Anglie, a sám zůstal v Africe, kde trpěl, krvácel, a nakonec zemřel pro Krista.
Když Ježíš přišel do Nazaretu posloužit lidem, mezi nimiž vyrůstal, pokusili se jej někteří shodit z útesu. Vlastní rodina ho navzdory jeho učení i zázrakům pokládala za pomateného. Zranilo ho to? Samozřejmě. Nenechal se tím však zastavit. Řekl: „Kdo přichází ke mně a nedovede se zříci svého otce a matky, své ženy a dětí, svých bratrů a sester, ano i sám sebe, nemůže být mým učedníkem. Kdo nenese svůj kříž a nejde za mnou, nemůže být mým učedníkem. Chce-li někdo z vás stavět věž, což si napřed nesedne a nespočítá náklad, má-li dost na dokončení stavby?“ (Lukáš 14:26–28).
Jestli je tvá rodina proti tobě, miluj ji a modli se za ni, protože Bůh může změnit jejich srdce. A zatímco on jedná, ty mu dále služ.