„Moudrý muž je mocný, a kdo má poznání, upevňuje svou sílu.“ Přísloví 24:5

Ztrácíš radost z práce? Pak naplňuješ jeden z ukazatelů nedostatku osobního růstu. Mnoho lidí to přičítá dlouhému setrvávání v jednom zaměstnání nebo krizi středního věku. Pravdou však je, že většina z nás ztrácí zájem o svou práci, protože jsme ztratili touhu růst. Vezmi si někoho, kdo je v práci úspěšný a tvořivý. Obecně to platí o tom, koho práce baví a nezatěžuje se podružnostmi, ale spíše „celkovým obrazem“. Ostatní zabředávají do každodenního stereotypu, zatímco lidé orientovaní na osobní růst se soustředí na „odpal“ (řečeno basebalovou terminologií), tedy aby trefili míček a odpálili ho co nejdále. Jsou to lidé, kteří rostou, učí se a rozšiřují své obzory – lidé, kteří nikdy neztrácejí zájem o svou práci – ani o život.
Dovedete si představit, jak osobně růst v oboru tak nudném, jako jsou arašídy? Georg Washington Carvera si to představit dokázal. Zkoumal je, vyvíjel různé odrůdy a objevil stovky různých využití. Stal se dokonce tak slavným, že byl pozván do kongresu ve Washingtonu, D.C., aby promluvil o tajemství svého úspěchu. Jeho sdělení znělo: „Arašídy stvořil Bůh. Tak jsem ho zkrátka požádal, aby mi řekl, co by se s nimi dalo udělat, a on mi to ukázal!“ Jak prosté, že!
Věnuj rozšiřování svého obzoru a poznání tolik času, kolik ho věnuješ stereotypním záležitostem. Pozoruj při tom, jak se mění tvůj zájem a nadšení. Bible k tomu dodává: „Moudrý muž je mocný, a kdo má poznání, upevňuje svou sílu.“ (Přísloví 24:5)