„Moje ústa budou vyhlašovat moudrost…“ Žalm 49:4

Podle Bible to, co říkáš, má být zdvořilé a přívětivé. To znamená, že by cílem tvých rozhovorů vždycky mělo být přinést to nejlepší, neočerňovat druhé a nelikvidovat je.
Dobrá komunikace vytváří dobré přátele. Je proto třeba, aby ses vyjadřoval jasně, pokud jde o tvé osobní hranice, názory, hodnoty a touhy. Možná opravdu platí, že na mnoho problémů se spíš zapomíná, než že by se vyřešily, avšak zdravé vztahy někdy vyžadují zdravou konfrontaci. Ta se má dít v pravém čase a správným způsobem. Pokud musíš řešit obtížnou situaci, modli se a opři se o toto slovo z Písma: „Moje ústa budou vyhlašovat moudrost, mé srdce bude rozjímat o rozumnosti“ (Žalm 49:4). Tvá slova jsou vozem, který přepravuje tvé myšlenky, a tvůj jazyk je řidič. Takže jestli se nechceš ocitnout na špatné cestě a havarovat, modli se: „Pane, dávej mi slova moudrosti. Pomáhej mi říkat správné věci správným způsobem a v pravý čas.“
Duch svatý je skvělým „učitelem autoškoly“! Povede tě, bude tě učit a bude s tebou pracovat tak dlouho, dokud se nenaučíš řídit správně. Pomůže ti růst v milosti a dosáhnout zralosti ve vztazích, aby o tobě platilo: „Všechny výroky mých úst jsou spravedlivé, není v nich nic potměšilého či falešného. Všechny jsou správné pro toho, kdo porozumí, přímé těm, kdo naleznou poznání“ (Přísloví 8:8–9). Až tohle budeš moci říct, budeš vědět, že děláš pokroky!