„Ke všem zaslíbením Božím, kolik jich jen jest, bylo v něm (v Kristu) řečeno ‚Ano‘.“     2. Korintským 1:20

Všimni si, že ve Starém zákoně přicházela Boží zaslíbení s podmínkami, které bylo nutno splnit. Jinými slovy, musel jsi něco udělat: „Budete-li povolní a poslechnete, budete požívat dobrých darů země“ (Izajáš 1:19). Abys mohl dosáhnout Božího zaslíbení, musel jsi zaplatit cenu, splnit podmínky a vykonat určité věci. Když ale přišel kříž, všechno se změnilo. Ježíšova slova „dokonáno jest“ (viz Jan 19:30) by mohla být z řečtiny doslovně přeložena jako „zaplaceno v plné výši“. Proto Pavel napsal: „Ke všem zaslíbením Božím, kolik jich jen jest, bylo v něm (v Kristu) řečeno ‚Ano‘. A proto skrze něho zní i naše ‚Amen‘ k slávě Boží“ (2. Korintským 1:20).
Jsi vykoupeným Božím dítětem? Jsi „v Kristu“? Pak Bůh říká: „Ano, postarám se o tvé potřeby. Udělám pro tebe, co jsem zaslíbil.“ Stejně jako ti banka sdělí: „Splňujete předběžnou kvalifikaci pro udělení kreditní karty“, jako věřící jsi předběžně kvalifikován pro čerpání zaslíbení, jež ti Bůh dává v Písmu.
Podle starozákonních pravidel Bůh říkal: „Jestliže…“ Těm, kteří jsou v Kristu a žijí pod milostí, ale říká: „Ano.“ A jak by měla znít tvoje odpověď? „Amen,“ což znamená „tak se staň“. To je pravda, která mění život! Teď je jasné, proč mohl Pavel s důvěrou napsat: „Můj Bůh vám dá všechno, co potřebujete, podle svého bohatství v slávě v Kristu Ježíši“ (Filipským 4:19). Bůh je nejenom schopen splnit všechny tvé potřeby, on dokonce hledá možnosti, jak to udělat.