„Podle mé spravedlnosti mě Hospodin odměňoval, podle čistoty mé tak, jak jevila se jemu.“    2. Samuelova 22:25

Můžeš být úspěšný, a přesto se uvnitř cítit prázdný. Dobře to ukazuje život krále Šalomouna. Byl to nejbohatší a nejznámější člověk na světě. Přesto knihu Kazatel překvapivě začíná slovy: „Marnost nad marnost! řekl Kazatel. Marnost nad marnost, všechno je marnost!“ (Kazatel 1:2, B21). Šalomoun zjistil, že naplněný život může být vybudován pouze na dvou věcech – na vztazích a cíli.
První a nejdůležitější vztah, který potřebuješ navázat, je vztah s Bohem. Když to uděláš, začneš objevovat své životní cíle a tvá radost a naplnění nebudou mít hranic. Odborníci na „sebezdokonalování“ nám říkají: „Podívej se do svého nitra a najdeš klíč!“ Jak ale můžeš odhalit plán pro svůj život tím, že se pouze podíváš do svého nitra? Budeš mít více štěstí, když budeš věřit jen v sebe? Tak to nefunguje!
„On je ten, v němž se nám od Boha, jenž všechno působí rozhodnutím své vůle, dostalo podílu na předem daném poslání, abychom my, kteří jsme na Krista upnuli svou naději, stali se chválou jeho slávy“ (Efezským 1:11–12). Záměr pro tvůj život byl už vytvořen, a to tou nejúžasnější myslí a nejlaskavějším srdcem ve vesmíru – myslí a srdcem Božím. Možná máš pocit, že se ti teď moc dobře nedaří. Všichni takové chvíle míváme. Je tu ale zaslíbení, na které se můžeš postavit: „On je ten, v němž se nám od Boha, jenž všechno působí rozhodnutím své vůle, dostalo podílu na předem daném poslání…“ (Efezským 1:11). Bůh zná záměr pro tvůj život. Modli se a on ti ho dá poznat.