„Soud pak je v tom, že světlo přišlo na svět…“ Jan 3:19

Zde je několik užitečných postřehů ohledně chození ve světle.    
1) Hřích je nepřítel Boží i tvůj. Ježíš řekl: „Kdo není se mnou, je proti mně; a kdo se mnou neshromažďuje, rozptyluje“ (Lukáš 11:23). Neutralita a pasivita nepřicházejí v úvahu; s hříchem musíš jednat jako s nepřítelem, protože on jím opravdu je.
2) Buď upřímný vůči sobě i vůči Bohu. Neomlouvej svůj hřích jako „okolnosti“ nebo „sklony“. Neudělal jsi jen špatné rozhodnutí – zhřešil jsi. Možná máš pohnutou minulost, dnes máš ale na výběr!
3) Nelibuj si v trestání sebe samého. Nemusíš se válet v odsouzení, než uznáš svůj hřích. Když budeš sám sebe trápit, neznamená to ještě, že si zasloužíš odpuštění. To přichází z milosti skrze víru. Každá vteřina, kterou strávíš sebeobviňováním, je časem, který ti satan ukradl. Okamžik, kdy přiznáš hřích, zároveň přináší i očištění od hříchu.
4) Pokud znovu zhřešíš, znovu to vyznej. Přemýšlíš, jestli to Boha neomrzí, když za ním budeš stále přicházet? Ne. Bůh přijal Ježíše jednou provždy jako náhradu za všechny tvé hříchy, proto tě nikdy neodmítne. Izajáš řekl Božímu lidu: „Dotazujte se na Hospodina, dokud je možno ho najít, volejte ho, dokud je blízko. Svévolník … nechť se vrátí k Hospodinu, slituje se nad ním…“ (Izajáš 55:6–7). Především měj trpělivost sám se sebou. Dej Duchu svatému čas, aby v tobě mohl rozvíjet sílu, kterou potřebuješ k překonání své staré přirozenosti a vítězství nad starými hříšnými návyky. Můžeš si být jistý, že se to stane (viz Filipským 1:6).