„… přál si umřít. Řekl: ‚Už dost, Hospodine, vezmi si můj život…‘“ 1. Královská 19:4

V Bibli čteme: „Když to Elijáš zjistil, vstal a odešel, aby si zachránil život. Přišel do Beer-šeby v Judsku a tam zanechal svého mládence. Sám šel den cesty pouští, až přišel k jednomu trnitému keři a usedl pod ním; přál si umřít. Řekl: ‚Už dost, Hospodine, vezmi si můj život, vždyť nejsem lepší než moji otcové‘“ (1. Královská 19:3–4).
V čem spočívala Elijášova základní chyba? Když jsme v depresi, děláme stejnou chybu také – v dané situaci se soustřeďujeme na své pocity místo na fakta. Když se dostaneme do deprese, tak se to stává. Elijáš si připadal neúspěšný kvůli jednomu incidentu, který ho zastrašil. Říkal si: „Jsem takový zbabělec, proč utíkám?“ A protože si připadal neúspěšný, usoudil, že neúspěšný opravdu je. Pocity ale často lžou, a když se na ně zaměříme, místo toho, abychom se zaměřili na skutečnost, dostaneme se do potíží. Například když uděláme jednu chybu, máme skon mít pocit, že selháváme ve všech oblastech života. To je ale omyl. Každý má právo dělat chyby, i ty můžeš v některých oblastech selhat, aniž by to znamenalo, že jsi neúspěšný člověk. Odborníci na duševní zdraví nás povzbuzují, abychom dali průchod svým pocitům a dostali je ze sebe ven. To ale není dokonalé řešení, protože pocity jsou notoricky nespolehlivé.
Bůh neříká, abychom zůstávali v kontaktu se svými pocity, ale abychom zůstávali v kontaktu s pravdou jeho slova zjevenou v Bibli, protože konec konců právě ona nás osvobodí (viz Jan 8:32). Abys mohl překonat depresi, musíš studovat Boží slovo a uvádět své pocity do souhlasu s tím, co říká.