„Ať nám Hospodin, tvůj Bůh, oznámí, kam máme jít a co máme dělat.“ Jeremjáš 42:3

V rámci jednoho pokusu umístili vědci dvanáct včel do sklenice v zatemněné místnosti. Na dno sklenice zamířili paprsek světla a pak odstranili víko. Včely instinktivně letěly za světlem a nebyly schopny dostat se ze sklenice. Tvrdošíjně se snažily dostat ven skrze dno, až nakonec zahynuly. Ve druhém pokusu zavřeli do sklenice dvanáct obyčejných domácích much. Mouchy se dokázaly ze sklenice dostat během několika vteřin. Včely jsou inteligentnější než mouchy a mají silnější instinkty pro přežití. Přesto to byly právě instinkty, co je odsoudilo.
Můžeme se z toho něco naučit. Možná jsi velmi inteligentní, přesto tě tvoje předsudky mohou odsoudit k životnímu neúspěchu. Předpoklady, předpojatosti a síla zvyku mohou způsobit, že budeš dělat věci, které nefungují a nedávají smysl. James Dobson řekl: „Až do roku 1992 jsem psal knihy obyčejnými tužkami do žlutých bloků. Dělal jsem to i dlouho poté, co byly k dispozici počítače a textové procesory. Teprve když bylo dvacáté století téměř u konce, rozhodl jsem se to změnit.“
Bojíš se opustit starý systém myšlení, naučit se něco nového nebo se pustit do nového projektu? Jakmile se přestaneš učit, skončil jsi! Jediná skutečná omezení jsou ta, která přijmeme svým odmítavým postojem k učení. „Moudrému dej a bude ještě moudřejší, pouč spravedlivého a přibude mu znalostí“ (Přísloví 9:9). „Rozumné srdce získává poznání, ucho moudrých je vyhledává“ (Přísloví 18:15). Nedovol svému strachu a předsudkům, aby ti bránily v růstu; buď učenlivý.