„Proto vám pravím: Věřte, že všecko, oč v modlitbě prosíte, je vám dáno, a budete to mít.“     Marek 11:24

Jedním z nebezpečí modlitby je, že neočekáváme Boží odpověď. Bible nás varuje: „Bez víry však není možné zalíbit se Bohu. Kdo k němu přistupuje, musí věřit, že Bůh jest a že se odměňuje těm, kdo ho hledají“ (Židům 11:6).
Jedinou měnou, v níž Bůh „obchoduje“, je víra: „Víra je tedy ze slyšení zprávy a tou zprávou je slovo Kristovo“ (Římanům 10:17, B21). Když se ponoříš do Písma, víra zapustí kořeny a začne růst. Teprve víra činí tvé modlitby efektivními. Co když ale je tvá víra v souhlasu s Božím slovem, a přesto odpověď dlouho nepřichází? Nepřestávej se modlit a věřit! „Neztrácejte proto odvahu, neboť bude bohatě odměněna. Potřebujete však vytrvalost, abyste splnili Boží vůli a dosáhli toho, co bylo zaslíbeno“ (Židům 10:35–36).
Jednou se stalo, že zemědělci byli postiženi zlým suchem a místní sbor svolal modlitební shromáždění. Přišli téměř všichni z města (je zajímavé, jak si problémy umí získat naši pozornost). Když pastor stál před zaplněným kostelem, všiml si jedenáctileté dívky, která v první řadě zářila nadšením. Vedle ní na lavici ležel jasně červený deštník připravený k použití. Nádhera a nevinnost tohoto úkazu vyvolaly pastorův úsměv. Srovnával tuto dětskou víru s vírou ostatních ve sboru. Podíval se po shromážděných lidech a řekl: „My všichni jsme se přišli modlit za déšť; ona ale přišla očekávat Boží odpověď!“
Proto se nejenom modli, ale také věř!