„Všichni se dali do hlasitého pláče, objímali Pavla a líbali ho…“ Skutky 20:37

Emocionální důvěrnost je jedním z největších darů, jaký můžeš někomu druhému dát. Naplňuje vzájemně vaše duše. Odstraňuje osamělost. Bible doporučuje citovou důvěrnost dokonce i mezi muži. O starších církve v Efezu, kteří si uvědomili, že Pavla už nikdy neuvidí, je psáno: „Všichni se dali do hlasitého pláče, objímali Pavla a líbali ho, dojati nejvíce jeho slovy, že ho už nikdy neuvidí. Pak ho doprovodili k lodi“ (Skutky 20:37–38). Slavný atlet Bill Russell řekl: „Pro většinu lidí je obtížnější nechat se milovat, než najít někoho, kdo by miloval je.“ Co s tím tedy můžeš udělat?
1) Zjisti zdroj svého strachu. Co se stalo, že se vyhýbáš touze být známý?
2) Přijmi sám sebe – úplně, každý rys, každou nedokonalost. Přijmi se jako mistrovské Boží dílo; potom se můžeš přestat trápit tím, že tě někdo odmítne, protože nejsi dokonalý.
3) Prozkoumej své nitro. Začni postupně s několika přáteli; začni sdílet své potřeby a své skutečné pocity. Přiznej svůj zápas s nadváhou, vzhledem, návyky a podobnými věcmi. Místo abys předstíral, že jsi někým, kým ve skutečnosti nejsi, požádej o pomoc. Najdi radost v tom, že budeš sám sebou.
4) Nauč se říkat „mám tě rád“ lidem, kteří jsou ve tvém životě důležití. Začni to dělat, i když je ti to cizí. Přestaň se bát. „Mám tě rád“ neznamená „chci být tvůj otrok“, ani to neznamená „zůstanu ve vztahu s tebou a budu tolerovat cokoliv“. Znamená to jenom „budu v našem vztahu věrný a věřím, že s Boží pomocí každý problém dokážeme zvládnout“.