„Ranami nutím své tělo ke kázni, abych snad, když kážu jiným, sám neselhal.“        1. Korintským 9:27

Druhou věcí, s níž budeš muset jednat, jsou tvé emoce. I když emoce mohou být ukazatelem toho, jak se cítíš, a vodítkem k tomu, co potřebuješ v životě změnit, nikdy nedopusť, aby ti diktovaly tvá rozhodnutí. Zeptej se kohokoliv, kdo se musí udržovat ve vrcholné kondici, a zjistíš, že velkou část svého času tráví překonáváním svých emocí. Nicméně naslouchání emocím proto, aby ses dostal k podstatě toho, co tě trápí, může být poučným indikátorem tvého stavu. Zamysli se nad těmito dvěma výroky:
1) Dnes se mi nechce pracovat. Jaký je důvod? Byl jsi včera v noci dlouho vzhůru? Možná budeš muset změnit svůj časový rozvrh. Stravuješ se dobře? Možná budeš muset upravit svůj jídelníček. Ztratil jsi motivaci? Mluv s Bohem, čti Bibli, udělej si čas a buď s kamarádem, který tě povzbudí. Nezůstávej sedět, dělej něco!
2) Jsem trochu v depresi. Máš dostatek odpočinku? Měl jsi v poslední době dovolenou? Naše nálada se většinou zlepší po cvičení, tak se začni hýbat, ať se dostaneš do formy.
Nemůžeš si dovolit žít život založený na emocích. Emoce tě budou zdržovat, zastaví tě a prodlouží tvou cestu k úspěchu. Možná říkáš, že čekáš na inspiraci. Spisovatel Jack London řekl: „Nemůžeš čekat na inspiraci, musíš si pro ni dojít s holí.“ Drž se Pavlova příkladu: „Já tedy běžím ne jako bez cíle; bojuji ne tak, jako bych dával rány do prázdna. Ranami nutím své tělo ke kázni, abych snad, když kážu jiným, sám neselhal“ (1. Korintským 9:26–27).