„Vyznávejte hříchy jeden druhému…“ Jakub 5:16

Narkomani jsou většinou ochotní přijmout pomoc teprve tehdy, když se ocitnou až na samotném dně. Teprve pak jsou ochotní absolvovat dvanáct kroků rehabilitačního programu a podřídit se vedení „patrona“, který jim pomůže žít zodpovědně. Odkud pochází princip dvanácti kroků? Z Písma! Bible nás nabádá: „Vyznávejte hříchy jeden druhému a modlete se jeden za druhého, abyste byli uzdraveni“ (Jakub 5:16).
Strávil jsi celá léta skrýváním svého problému, ale vedlo to jenom ke zhoršení situace? Pokud ano, pak důležitým krokem k tvému vysvobození je mít v životě někoho, kdo ti rozumí, kdo tě chce vidět vysvobozeného, kdo bude stát při tobě, ztotožní se s tvým zápasem a dokáže si udržet tvou důvěru. Musí to být někdo, komu důvěřuješ a koho si vážíš, jinak ho nebudeš brát vážně. Musíte mít dohodu, že budete spolupracovat, dokud nenastane trvalá změna. To znamená, že musíš najít někoho, kdo tvým problémem nebude šokovaný a kdo v tobě za žádných okolností nebude vyvolávat pocit hanby. Právě zlomení lidé se stávají „mistry oprav“; proto si najdi někoho, kdo sám zvítězil v bitvě, kterou svádíš ty. Ujisti se také, že sdílí tvou víru a hodnoty.
Proč je třeba, aby ses o svém boji s někým sdílel? Protože náš problém trvá pouze tak dlouho, jak dlouho ho držíme v tajnosti! Ježíš řekl: „… shodnou-li se dva z vás na zemi v prosbě o jakoukoli věc, můj nebeský Otec jim to učiní. Neboť kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich“ (Matouš 18:19–20). Když ses otevřel druhému člověku a požádal ho o pomoc, učinil jsi významný krok k lepšímu životu.