„Blaze člověku, jenž našel moudrost…“ Přísloví 3:13

Před určitými lidmi se někdy cítíme „malí“, protože jim dělá dobře „mít navrch“. Opravdu moudří a zralí lidé to ale nikdy nedělají. Pokud jsi někdy takové „válcování“ zažil, už více nedovol, aby ses tak cítil.
Dokud se nepostavíš před metr, nevíš, jak jsi vysoký, nemůžeš sledovat, jak rosteš. Cokoliv úspěšní lidé umí a znají, také nezískali hned, museli se to učit a růst v tom. Tak nepředstírej, že víš, když nevíš. Je lepší mluvit pravdivě a poctivě a nebát se někdy také zeptat. Většina úspěšných lidí si nenechá ujít příležitost diskutovat a sdílet o tom, co vědí; dokonce to považují za výhodu. Je to strach z odmítnutí, který nám brání v životě i ve vztazích růst. Divil by ses, kolik lidí vyhledává společnost pouze sobě rovných. V okamžiku, kdy by se ocitli ve společnosti lidí, kteří je v něčem převyšují, cítili by se nepříjemně.
Důležitou součástí tvého zrání je rozhodnutí překročit své hranice a obklopit se lidmi, kteří jsou v něčem před tebou. Takové vztahy vytvářejí příležitost, abys mohl růst. Není špatné něco nevědět; špatné je nechtít se učit. Jozue se učil zásady vůdcovství od Mojžíše. Ruth se naučila jak jednat nasloucháním Noemi. Ať se ve tvém životě stane Písmo hlavním principem růstu: „Blaze člověku, jenž našel moudrost, člověku, jenž došel rozumnosti“ (Přísloví 3:13).