„Jak dlouho budete otálet, než konečně obsadíte zemi…“ Jozue 18:3

Chceš-li vybudovat zdravý vztah, buď proaktivní. Znamená to být si vědom, jaká jsi osobnost, a vědět, co od vztahu očekáváš. I když se zdá trochu nelogické starat se o to, jaká jsi osobnost, namísto starat se o vás dva jako pár, logika věci spočívá v tom, že celek je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. Zdravý vztah je založený na tom, že obě strany jsou pravdomluvné a na první místo staví reálné potřeby, touhy, pocity a hodnoty toho druhého. V páru se sice rozhodujeme společně, ale rozhodnutí o tom, jak se budeš chovat a jak chceš, aby tvůj život vypadal, závisí jen a jen na tobě. Umožnit někomu jinému, ​​aby rozhodoval za tebe, je chyba. Když necháš někoho jiného, aby určoval, kým vlastně jsi a co vlastně chceš, můžeš úplně zahodit moc, kterou ti ​​Bůh dal. Pochop, že možností rozhodovat se není:
1) Nedělat nic.
2) Schovávat se za někoho a dělat mrtvého brouka.
3) Prokrastinovat – odkládat něco tak dlouho, až to hoří a nezbývá nic jiného, než to udělat jediným možným způsobem. To je pasivita, která ti nakonec ani neprospěje.
Někdy se dostaneš do okolností, které zkrátka nejdou změnit, ale vždycky ti zbývá možnost rozhodnout se, jak se v nich zachováš. Tento princip se jasně ukázal, když Bůh na prahu zaslíbené země promluvil ke svému lidu: „Jak dlouho budete otálet, než konečně obsadíte zem…“ (Jozue 18:3)? Buď tedy proaktivní.