„Hle, jste v mých rukou jako hlína v rukou hrnčířových, dome izraelský.“ Jeremjáš 18:6

Prorok Jeremjáš napsal: „Sestoupil jsem tedy do hrnčířova domu, právě když pracoval na hrnčířském kruhu. Ale nádoba, kterou vlastní rukou z hlíny zhotovoval, se nepovedla. Začal znovu a udělal z ní nádobu jinou; dělal, co se mu zdálo být správné. I stalo se ke mně slovo Hospodinovo: ‚Cožpak nemohu naložit s vámi jako ten hrnčíř, dome izraelský?‘ je výrok Hospodinův. ‚Hle, jste v mých rukou jako hlína v rukou hrnčířových, dome izraelský‘“ (Jeremjáš 18:3-6).
V tomto příběhu nalezneme tři důležité myšlenky:
1) Pokud zůstaneš poddajný a vnímavý vůči Bohu, on tě nikdy „nezahodí“. Vytvaruje z tebe něco, co bude moci použít stejně, jako to dělá hrnčíř s nepovedenou nádobou.
2) Když tě druzí stlačí, Bůh tě pozvedne. Hrnčíř netlačí hlínu dolů, on ji neustále zvedá a tvaruje, zatímco se hlína otáčí na kruhu. Totéž udělá Bůh s tebou. David řekl: „Vytáhl mě z jámy zmaru, z tůně bahna, postavil mé nohy na skálu, dopřál mi bezpečně kráčet…“ (Žalm 40:3).
3) Všimni si, čí noha ovládá hrnčířský kruh. Kdyby satan mohl, už by tě dávno z kruhu shodil. On to ale udělat nemůže. Podívej se pod stůl a všimni si, čí noha hrnčířským kruhem točí – hrnčířova! Nic tě nemůže oddělit od Boží lásky (viz Římanům 8:39).
Dnešní slovo pro tebe je – hle, jsi v Hospodinových rukou jako hlína v rukou hrnčířových (viz Jeremjáš 18:6).