„Slunce mu vzešlo, když minul Penúel, ale v kyčli byl chromý.“ 1. Mojžíšova 32:32

V Bibli se píše: „Slunce mu vzešlo, když minul Penúel, ale v kyčli byl chromý“ (1. Mojžíšova 32: 32). To je podstatné, protože kyčel je jedním z nejdůležitějších kloubů v lidském těle. Bůh potřeboval získat Jákobovu pozornost, a proto se ho dotknul oblasti jeho fyzické síly.
Jakmile si začneme myslet: „V tomhle jsem opravdu dobrý, to je moje silná stránka,“ Bůh se té věci možná dotkne, aby získal naši pozornost. Jákobovo kulhání mělo být celoživotní připomínkou toho, že už nemá spoléhat na svou vlastní sílu, ale na Boží moc. Dál už nežil ve vlastní síle, ale v Boží. A když to dělal, stal se mnohem silnějším člověkem. Zamysli se nad tím – pokaždé, když se Jákob dostal do obtížné situace, jeho první reakcí bylo stáhnout se a utéct. Je ti to povědomé? Děláš to také? Takže Bůh nakonec řekl: „Vím, co s tím musím udělat – bude kulhat!“ Po zbytek života pak Jákob musel čelit problémům tváří v tvář, ne ve své vlastní síle, ale v síle Boží.
Jak je to s tebou? Co je tou věcí, kterou bys ve svém životě nejraději změnil? Chceš, aby ti Bůh pomohl? On to udělá, ale svým způsobem. Použije k tomu krize, odhodlání, doznání a spolupráci. A když Bůh něco změní, bude to trvalé. Nebudeš si muset dělat starosti se silou vůle nebo s výdrží, protože budeš spolupracovat s Bohem, budeš uvolněný a budeš mu důvěřovat.