„Hospodine … ty ochraňuješ vše, co je mé.“ Žalm 16:5, přel. z angl.

Dovolil jsi, aby si závist vybudovala ve tvém životě pevnou tvrz? Stává se ti, že se některým lidem vyhýbáš nebo jsi na ně rozhněvaný kvůli jejich úspěchu? Bible nás učí: „Mírné srdce je tělu k životu, kdežto závist je jako kostižer“ (Přísloví 14:30, přel. z angl.). Překlad New Living Translation tento verš parafrázuje takto: „Závist je jako rakovina kostí.“
Pokud zjistíš, že neustále někoho kritizuješ a toužíš po tom, co má, čti pozorně následující slova, přemýšlej o nich a modli se. „Neboť to, co s vámi zamýšlím, znám jen já sám, je výrok Hospodinův, jsou to myšlenky o pokoji, nikoli o zlu: chci vám dát naději do budoucnosti. Budete mě volat a chodit ke mně, modlit se ke mně a já vás vyslyším“ (Jeremjáš 29:11-12). V podstatě se dá říci, že závistí Bohu říkáš: „Udělal jsi chybu, když jsi mě stvořil takového, jaký jsem. Já chci být jako tamten člověk a chci mít to, co má on!“ To je ale špatný postoj, Bůh má pro tebe jedinečné povolání a poslání. Proto nedávej prostor závisti, ale nech se motivovat k tomu, aby ses stal tím nejlepším, kým můžeš být – člověkem, jakým tě Bůh vždycky chtěl mít.
Jestliže prohráváš svou bitvu se závistí, zde je recept na lék z Božího slova, který bys měl denně užívat: „Hospodin je podíl mně určený, je můj kalich; můj los držíš pevně, Hospodine. Měřicí provazce mi padly v kraji blaha, moje dědictví je velkolepé! Dobrořečím Hospodinu, on mi radí, i v noci mě moje ledví napomíná. Hospodina stále před oči si stavím, je mi po pravici, nic mnou neotřese. Proto se mé srdce raduje a moje sláva jásá, v bezpečí přebývá i mé tělo…“ (Žalm 16:5-9).