„Rty spravedlivého znají, co je milé…“ Přísloví 10:32, ČSP

Když se George H. W. Bush v roce 1988 ucházel o úřad prezidenta Spojených států, přiznal, že se po střetu v živém vysílání dopustil nevhodné poznámky o americkém novináři Danu Ratherovi a o dopisovatelce Bílého domu Lesley Stahlové. O Ratherovi se vyjádřil nepublikovatelnými slovy, a když mluvil o komerční televizní síti Columbia Broadcasting System, vzal dokonce Boží jméno nadarmo. Při konfrontaci řekl: „Kdybych byl věděl, že je zapnutý mikrofon, nevzal bych Boží jméno nadarmo. Omlouvám se za to.“
Ve skutečnosti to neměl říkat, ať se nahrávalo nebo ne. Pamatuj, že Bůh nahrává neustále! V Bibli čteme: „Cesty člověka jsou Hospodinu zřejmé, on sleduje všechny jeho stopy“ (Přísloví 5:21). Před staletími Ježíš prohlásil: „Není nic zahaleného, co nebude jednou odhaleno, a nic skrytého, co nebude poznáno. Proto vše, co jste řekli ve tmě, bude slyšet na světle, co jste šeptem mluvili v tajných úkrytech, bude se hlásat se střech“ (Lukáš 12:2-3).
Věnuj chvilku zamyšlení nad těmito dvěma místy z Písma: „Srdce spravedlivého rozjímá, co odpovědět, kdežto ústa svévolníků chrlí samou zlobu“ (Přísloví 15:28). „Rty spravedlivého vědí, v čem má Bůh zalíbení, kdežto ústa svévolníků znají jen proradnost“ (Přísloví 10:32). První verš nám říká, že moudrý člověk bude přemýšlet, než promluví, protože si uvědomuje, že každé slovo s sebou nese následky. Podle druhého citátu spravedlivý člověk automaticky ví, co je přijatelné, a má na paměti, že Bůh slyší každé slovo.