„Hospodin je dobrý…“ Nahum 1:7

V Bibli čteme: „Když lid viděl, že Mojžíš dlouho nesestupuje z hory, shromáždil se k Áronovi a naléhali na něho: ‚Vstaň a udělej nám boha, který by šel před námi‘“ (2. Mojžíšova 32:1). Proč si Izraelci udělali zlaté tele? Protože chtěli viditelného boha. Mít vztah k neviditelnému Bohu je těžší a jejich vedoucí Mojžíš prodléval na hoře Sinaj tak dlouho, že se cítili bezmocní a opuštění. Udělali proto to, co děláme i my, když máme strach – uchýlili se do pohodlí toho, co znali.
Mark D. Roberts napsal: „Jak často se ocitáme ve stejné situaci jako Izraelci? Slyšíme Boží volání k něčemu novému a směle vykročíme ve víře. Když ale necítíme jeho přítomnost a zdá se nám, jako by se naše modlitby odrážely od stropu, připadáme si opuštění, ustrašení a bezmocní. Snažíme se pak chytit něčeho známého.“
Bible nás ujišťuje: „Hospodin je dobrý … zná se k těm, kteří se k němu utíkají“ (Nahum 1:7). Nancy Ortbergová řekla: „Tam, kde žije Bůh, dochází při proměně často k potížím. Vše, o čem tak nenuceně mluvím, musím při změně dokázat životem. Většina z nás kolem sebe kope a křičí, místo abychom do nové situace vstoupili s jistotou, že tam na druhé straně je nejen Bůh, ale také jeho nové aspekty, které jsme dosud nechápali. Ať už jde o smrt milované osoby, o ztrátu zaměstnání, nebo o putování přes celou zemi, abychom se usadili na neobydleném místě – jestliže dáme sami sobě svolení se těmi obtížemi prodrat, zjistíme, že Bůh je s námi a že je naprosto úžasně, překvapivě dobrý.“ Jestliže Bůh některé dveře zavře, otevře jiné; ty ale musíš být připraven jimi projít.