„Já sám půjdu s vámi a dám vám odpočinutí.“ 2. Mojžíšova 33:14

Hebrejské slovo pro pokoj je šalom. Bez Boha ale pokoj zůstane vždy nesplnitelným snem, filozofickou fantazií nebo lákavou rybou, která je ale mimo tvého háčku s návnadou. Manželství se nevydaří a rozpadne se, protože hledíme na nedokonalého partnera a chceme od něj, aby nám přinesl dokonalý pokoj, jaký hledáme; zjišťujeme ale, že on to nedokáže.
Jeden příběh vypráví o ženě, která se na večírku ze všech sil snažila vypadat šťastně. Nějaký host si všiml obřího zářivého kamene na jejím prstě a zvolal: „No ne! To je ale krásný kámen!“ „Děkuji,“ odpověděla, „to je callahanský diamant.“ „Chtěl bych mít také takový!“ řekl muž „Ne, to byste nechtěl,“ odpověděla žena. „Proč ne?“ podivil se host. „Protože ten diamant je dodáván s callahanským prokletím,“ řekla. „Callahanské prokletí – co to je?“ zeptal se. Žena si povzdechla a řekla: „Pan Callahan!“
Dokonalý pokoj může přijít jen od dokonalého dárce pokoje. A jediný, kdo tuto kvalifikaci splňuje, je Bůh. Pokoj neznamená absenci problémů; pokoj je Boží přítomnost uprostřed tvých problémů. Navíc pokoj nikdo nenajde tak, že ho bude vyhlížet. Pokoj není něco, co se dá najít. Nalezne tě sám, když odevzdáš svůj život tomu, jenž řekl: „Já sám půjdu s vámi a dám vám odpočinutí“ (2. Mojžíšova 33:14). Všimni si slov „já sám půjdu s vámi“. Jedině Boží přítomnost může přinést pokoj. Jistota Boží lásky, Boží pomoci a Boží přítomnosti je to, co zbavuje život stresu. Toužíš po pokoji? Když odevzdáš svůj život Kristu, budeš prožívat pokoj úžasnější, než lidská mysl může pochopit (viz Filipským 4:7).