„Za všech okolností děkujte…“ 1. Tesalonickým 5:18

O stěžování si Bible v podstatě říká jen jedno – nedělej to! Možná říkáš: „Kdybyste měli moje problémy, stěžovali byste si také.“ Pokud se takhle cítíš, čti dál: „Všechno dělejte bez reptání…“ (Filipským 2:14). Proč? Protože:
1) Stěžováním si se obvykle všechno zhorší. Je to spirála. Máš problém, proto si stěžuješ a zasekneš se. Cítíš se zle, takže si stěžuješ ještě víc. A nakonec jsi ve stresu, ale řešení nikde.
2) Stěžování si ti nepomůže dostat se tam, kam potřebuješ. Místo abys svěřil situaci Bohu, pochybuješ o jeho moudrosti a zaopatření. To byl důvod, proč tisíce Izraelců zemřely na poušti. Pavel napsal: „… nereptejte jako někteří z nich, a byli zahubeni … To, co se jim stalo, je výstražný obraz a bylo to napsáno k napomenutí nám…“ (1. Korintským 10:10-11). Když přehlížíš svá požehnání a přebýváš ve svých problémech, připravuješ se o radost.
3) Stěžování si může vést k onemocnění ze stresu. „Mírné srdce je tělu k životu…“ (Přísloví 14:30). Řekni upřímně – kolik znáš klidných a vyrovnaných „stěžovatelů“? Místo aby sis stěžoval, začni počítat svá požehnání. Spisovatelka Barbara Johnsonová nám podává humorný příklad: „Na telegrafní sloup někdo přibil rukou psané oznámení: ‚Ztratil se třínohý pes, slepý na levé oko, s chybějící horní částí pravého ucha, nedávno kastrovaný; slyšící na jméno ‚Šťastný‘.“ Ty jako vykoupené Boží dítě „nemáš nic společného se štěstím“; ty jsi požehnaný!
Dnešní slovo pro tebe proto zní: „Za všech okolností (ne nutně za všechno, ale za všech okolností) děkujte, neboť to je vůle Boží … pro vás“ (1. Tesalonickým 5:18).