„… že je dlouhý čas ohromoval svou magií.“ Skutky 8:11, ČSP

Stejně jako apoštolové činili úžasné zázraky prostřednictvím Boží moci, byl Šimon kouzelník schopen činit úžasné věci skrze moc ďábla. Co měli apoštolové za této situace dělat? Vyhnout se konfrontaci? Žít v klidu vedle sebe? Mělo jim to být jedno? Ne. Petr při konfrontaci se Šimonem řekl: „Odvrať se proto od této své ničemnosti a pros Boha; snad ti odpustí, co jsi zamýšlel“ (Skutky 8:22).
Síly zla jsou dnes opět v kurzu a musíš vědět, jak se s nimi vypořádat. Ježíš řekl: „Hle, dal jsem vám moc šlapat … po veškeré síle nepřítele…“ (Lukáš 10:19). Z biblického příběhu o posedlém člověku v Gerase, ze kterého Kristus vyhnal démony, můžeme vystihnout dvě důležité věci:
1) Síly zla se v něm představily jako „… ‚legie‘, poněvadž je nás mnoho“ (Marek 5:9). Legie byla divize perfektně vycvičených a plně vyzbrojených vojáků římské armády, která vykonávala císařovy rozkazy.
2) „A velmi ho prosil, aby je neposílal pryč z té krajiny“ (Marek 5:10). To proto, že si v něm vybudovaly pevnost.
Musíš pochopit, že v duchovních bitvách nemůžeš zvítězit lidskými zbraněmi. Pravda, obviňovat ze všech tvých problémů satana je alibismus. Ale pokaždé, když nerozpoznáváš, že je při díle, mu poskytuješ výhodu. Buď moudrý a uč se rozpoznávat, kdy máš co do činění s přirozenými problémy lidské psychiky a kdy s ním. V každém případě musíš být obezřetný, když stojíš proti „… vládám … autoritám … světovládcům této temnoty … duchovním mocnostem zla v nebeských oblastech“ (Efezským 6:12, ČSP). Jak jim můžeš vzdorovat? Tím, že na sebe vezmeš „… plnou Boží zbroj, abyste se mohli v den zlý postavit na odpor…“ (Efezským 6:13).