„… abyste byli dokonalí a úplní…“ Jakub 1:4, B21

Pokud opravdu vážně uvažuješ o změně svého života, poslechni si rady jednoho známého odborníka na vedení lidí: „Nedělej změnu jen proto, aby ses vyhrabal z problémů – učiň změnu proto, abys je vyřešil. Nechtěj měnit okolnosti, aby se tvůj život stal lepším – změň sám sebe, aby se zlepšily tvoje životní okolnosti. Nedělej stále dokola to samé, když chceš dosáhnout nových výsledků – dosahuj nových výsledků tím, že to uděláš jinak. Nehleď na změnu jako na nutné zlo – spatřuj v ní výzvu, jak dosáhnout něčeho dobrého. Pokud ti dnes přijde cena, kterou máš za změnu zaplatit, vysoká – zaplatíš v budoucnu mnohem víc za to, žes žádnou změnu neudělal.“
Bible mluví v tomto smyslu: „Když necháš dozrát vytrvalost, budeš dokonalý a úplný a nic ti nebude scházet“ (viz Jakub 1:4, B21). Dozrávání charakteru nelze urychlit; nečekej okamžité výsledky. Pokud to budeš chtít urychlit nějakou zkratkou, tvůj růst se nejen zpomalí, ale navíc skončíš s ještě větší bolestí – zbytečně zaplatíš za odmítavost a vyhýbavost.
Na poštovní úřad se vrátil dopis s poznámkou „adresát je mrtvý“. Poznámku ale přehlédli a dopis odeslali znovu. Tentokrát se vrátil s poznámkou „adresát je pořád mrtvý“. Upřímně, většina z nás změny ráda nemá; uděláme vše pro to, abychom se jim vyhnuli. Toužíme po zlepšení, ale nechceme za něj platit. A to je problém, protože, když to tak půjde dál, nikdy se nanaplní záměr, který měl pro tebe Bůh připravený. Nestačí změnu jen chtít, ani být pro ni otevřený, musíš o ni usilovat!